محوطه سازی فضای سبز

شما اینجا هستید:

محوطه سازی

محوطه سازی فضای سبز | انواع محوطه سازی فضای باز

دانش طراحی و ساماندهی محوطه، برای دست یابی به اهداف مختلف را محوطه سازی یا همان لند اسکیپ می گویند. طراحی فضای بیرون ساختمان کم اهمیت تر از طراحی فضای داخل ساختمان نیست، اگرچه در اغلب موارد توجه چندانی به آن نمی شود. در اصل محوطه سازی بخشی از معماری محسوب می شود که به آن معماری منظر می گویند. طراحی محوطه سازی در حقیقت به فضاسازی در محیط های باز مانند محوطه باغ، ویلا، پارک ها و معابر شهری می پردازد و هدف اصلی آن حفظ برقراری ارتباط انسان با طبیعت می باشد. به کار بردن المان های مختلف، جانمایی و چگونگی بکار گیری آنها در یک فضا همان محوطه سازی است.

 امروزه یکی از بزرگترین معضلات شهری، پدیده وارونگی و آلودگی هوا می باشد که یکی از راه های مقابله با آن ایجاد فضاهای سبز شهری و محوطه سازی است. ایجاد فضاهای سبز در محیط شهری باعث جذب آلودگی هوا و انتشار اکسیژن در هوا شده و به لحاظ بصری کمک شایانی به منظر شهری می کند.

محوطه سازی فضای سبز | انواع محوطه سازی فضای باز

مهمترین اصول محوطه سازی

محوطه سازی مانند بسیاری از موضوعات دیگر دارای اصول و قواعدی است که در نظر گرفتن و رعایت آنها نتیجه نهایی را مطلوب تر خواهد کرد. در اینجا به برخی از مهمترین اصول محوطه سازی اشاره می کنیم.

برقراری تعادل میان المان های به کار رفته شده : زیاده روی در استفاده از برخی المان ها در طراحی، نتیجه را نامطلوب می کند، آنچه باعث دلنشین شدن محوطه می شود حفظ تعادل و استفاده صحیح و بجا از المان ها می باشد. در محوطه سازی های رسمی از تعادل متقارن و در محوطه سازی های غیر رسمی از تعادل نامتقارن استفاده می شود.

حفظ تمرکز : داشتن نقطه تمرکز کانونی، طرح را برجسته تر می کند. نقطه تمرکز یا همان کانون طرح در اصل همان مکانی است که قوی ترین و مهم ترین المان در آن قرار می گیرد، جایی که از هر زاویه ای قابل مشاهده باشد. ممکن است در یک طرح از چند نقطه تمرکز و با المان های مختلف استفاده شود ولی باید در چگونگی استفاده از آن همه جوانب را در نظر گرفت.

سادگی در نهایت زیبایی : در محوطه سازی باید نهایت سادگی را در نظر گرفت به طوری که حس آرامش و آسایش به فضا القاء شود.

استفاده از ریتم و خط : استفاده از تکرار منظم یا همان ریتم در محوطه سازی فرآیند طراحی را مطلوب تر می نماید. ایجاد خطوط منظم بصری فضا را از سکون خارج می کند. گیاهان، المان های نورپردازی و مسیرهای حرکتی و پیاده رو ها عناصری هستند که در این زمینه کمک زیادی می نمایند.

انسجام و یکپارچگی : انسجام از اصول اصلی و بسیار مهم در محوطه سازی می باشد که هارمونی طرح را ایجاد می نماید.

رنگ بندی : رنگ و رنگ بندی حس زنده بودن را به طرح القاء می کند. رنگ های گرم همواره برجسته تر به نظر می رسند و تصور می شود که در حال حرکت به سمت شما هستند درحالیکه رنگ های سرد به نظر می رسد که درحال دور شدن هستند.

عناصر مهم در محوطه سازی

پوشش گیاهی

بی شک در دنیای پرمشغله ی امروز پوشش سبز و چمن می تواند رنگ و بوی تازه ای به زندگی دهد و انسان را به وجد و نشاط بیاورد. در محوطه سازی، ایجاد فضای سبز از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا علاوه بر اینکه بخش بزرگی از محوطه سازی را دربر می گیرد، تنها عنصر زنده در این بخش نیز محسوب می شود. درختان و گل های تزئینی (زینتی) مقاوم در تمام فصول سال، یک باغ یا ایوان را کاملا منحصر به فرد می کند. نحوه اجرای فضای سبز تاثیر زیادی در زیبایی شناختی آن دارد. اینکه در جانمایی و کاشت فضای سبز از چه گل و گیاهی استفاده کنیم، در کیفیت نهایی کار بسیار تاثیرگذار است. بهترین گیاهان، آنهایی هستند که به نگهداری و مراقبت کمتری نیاز دارند و در برابر گرما و خشکی مقاوم هستند. درختانی که دارای گل های زینتی می باشند زیبایی خاصی به محوطه می دهند.

ناآگاهی از تنوع و ویژگی گیاهان و سپردن آن به دست کارشناسان نا وارد نتیجه را در بلند مدت نمایان می سازد. در یکی دو سال اول که گیاهان هنوز به اندازه اصلی خود نرسیده اند، همه چیز زیبا به نظر می رسد. اما پس از چند سال با رشد گیاهان، زیبایی محیط از بین می رود و نیاز به دوباره کاری و تجدید نظر در آن بوجود می آید. این در حالی است که با انتخاب اصولی گیاهان و رعایت مسائل فنی در ابتدا با گذشت زمان بر زیبایی فضای سبز افزوده خواهد شد و از هزینه های بی مورد اجتناب خواهد شد. امری که در این زمینه از اهمیت بسیاری برخوردار است، استفاده از گیاهانی است که نیازهای محیطی آنها با شرایط محیطی سازگار باشد.

محوطه سازی فضای سبز | اجرای محوطه سازی فضای سبز

به عنوان نمونه کاشت گیاهان به ویژه بوته های گلدار در سایه باعث عدم گل دهی گیاه و از بین رفتن آن می گردد. کاشت بوته های رز در سایه از مصادیق این امر محسوب می شود. آنچه یک محیط را زیبا و از نظر زیست محیطی ارزشمند می سازد تنوع گیاهی آن می باشد. همچنین مسئله حائز اهمیت، استفاده از گیاهان در مکان مناسب در محوطه است. بسیاری تصور می کنند که بدون در نظر گرفتن شرایط خاص هر گیاه، هر بوته یا نهالی را می توان در هر محیطی کاشت.

حساسیت و رفتار یک گیاه نسبت به نور خورشید، حجم، شکل و ارتفاع نهایی گیاه معیار اصلی جانمایی برای کاشت می باشد. کاشت درختان دارای تاج گسترده نظیر درخت بید و درختان مثمر در کنار دیوارها، پس از مدتی باعث عدم رشد ناموزون درخت شده و در نهایت شکل نامناسبی را ا در محوطه به وجود می آورد.در محوطه به وجود می آورد.

محوطه سازی فضای سبز | طراحی و اجرای فضای سبز

خاک

در بخش های مختلف در محوطه سازی، عناصر با نیروهای دینامیکی و استاتیکی متفاوتی در کنار یکدیگر قرار می گیرند که هر یک از آن ها نیاز متفاوتی برای زیرسازی دارند. استفاده از خاک مناسب، مهمترین بخش در حفاظت و نگهداری از فضای سبز می باشد. سبک بودن و جذب رطوبت از اولویت های انتخاب خاک مناسب است. خاک مناسب نقش مهمی در سهولت نگهداری گیاهان دارد.

محوطه سازی حیاط ، باغ ، خانه ویلایی

آب

استفاده از آب به عنوان یکی از چهار عنصر طبیعت در محوطه سازی بسیار حائز اهمیت می باشد. به خصوص که از دیرباز، آب عنصر جدایی ناپذیر باغ ایرانی بوده است. آب را می توان به شکل های مختلفی در محوطه سازی به کار برد. یکی از رایج ترین استفاده های آب، ساخت یک آب نما است که با مصالح مختلفی انجام می پذیرد. ساخت استخر نیز در سال های اخیر بسیار مورد توجه بوده است. برکه، فواره، مسیر های خطی با آب از سایر اشکال کاربردی آب می باشد. برکه فضایی است که آب در آن بدون جریان باقی می ماند و در محوطه سازی با هدف آرامش تعبیه می شود تنها مسئله ای که در رابطه با آب می توان خاطرنشان کرد، آب بندی، تصفیه و نگهداری از المان های آبی است. در ساخت آبنما مواردی مانند نحوه ریزش آب، مقدار صدای مورد نیاز برای فضا، نورپردازی، ایزولاسیون و سهولت نگهداری از اهمیت بالایی برخوردار است.

کف سازی | طراحی و اجرای کف سازی محوطه

کف سازی

با توجه به اینکه سطوح موجود در محوطه، بخش اعظمی از آن را در بر گرفته، تعریف جنس و طرح کف، تاثیرگذارترین بخش در دید بصری می باشد. علاوه بر آن، انتخاب جنس مناسب کف از این جهت اهمیت دارد که باید پاسخگوی استحکام مورد نیاز سرما و یخبندان و یا گرما و رطوبت باشد. تایل های بزرگ سنگی، سطوح بتنی، استفاده از چمن طبیعی یا مصنوعی در سطح وسیع، سکوهای چوبی و کف های سیمانی ، بخشی از گزینه های موجود در طراحی کف، باتوجه به نوع کاربری آن است، علاوه بر جنس کف، اختلاف سطح در کف سازی باغ و محوطه، تنوع و پویایی بیشتری به محیط می دهد.

مسیرها از موضوعات مهم در کف سازی می باشند. یک مسیر عریض سنگ فرش شده، یک راه باریک بتنی ترکیب شده با چمن و منتهی به یک برکه یا حوض فواره دار، یک معبر چوبی که بین گیاهان و بوته های بلند قرار گرفته، یک راهروی مارپیچ سنگریزه دار، هریک با حسی متفاوت، می تواند انسان را به مقصدی برساند، انتخاب هوشمندانه عرض، طول و جنس هر مسیر، علاوه بر سلیقه کارفرما، به هوش و ذکاوت طراح محوطه نیز بستگی دارد.

اجرای محوطه سازی فضای سبز

مصالح

شناخت و انتخاب صحیح مصالح در محوطه سازی یا لنداسکیپ از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا علاوه بر حس زیبایی شناسی مصالح به کار رفته، باید تغییرات احتمالی آن ها را در برابر شرایط آب و هوایی و اقلیم منطقه در نظر گرفت و با توجه به محدودیت های موجود، اقدام به انتخاب مصالح نمود.
در مرحله اول، آسایش و آرامش القا شده توسط مصالح در یک مکان، مدنظر است. در مرحله دوم، زیبایی که مصالح برای افراد به ارمغان می آورد، اهمیت دارد و در آخر، استحکام مصالح از نظر شرایط اقلیمی مهم می باشد.

در گذشته تنوع در تعداد مصالح بسیار کمتر بوده، ولی امروزه با توجه به افزایش گوناگونی متریال ها و سهولت در اجرای آن ها، می توان از خلوص مصالح و یا از ترکیب آن ها با یکدیگر بهره جست. برخی از مصالح کاملا تخصصی بوده و فقط در محوطه سازی استفاده می شوند و مورد کاربرد دیگری ندارند. شناخت این مصالح می تواند در بالا بردن سطح کیفی کار بسیار موثر باشد. زهکش ها از جمله این موارد هستند. پس از احداث محوطه سازی در بخش نگهداری، در نظر گرفتن سیستم آبیاری مکانیزه از موارد مهم اجرایی می باشد.

نورپردازی

محوطه سازی و ایجاد فضای سبز

علاوه بر اینکه از نور برای دید در شب باید بهره جست، نورپردازی تخصصی، از جمله مواردی است که در جذابیت بصری محیط تاثیر زیادی دارد. نورپردازی مسیر، المان ها و تجهیزات، گیاهان، نور دیواره ها، استخر و آب نما، هریک اصول جداگانه ای دارد که علاوه بر تامین نورکافی، باید عدم خیرگی و مزاحمت نور برای چشم افراد، مصرف بهینه انرژی الکتریکی و امنیت را نیز در نظر گرفت. امنیت در محوطه، با روشنایی لازم برای تشخیص موانع، سراشیبی، پله ها و اختلاف سطوح امکان پذیر است. در نورپردازی بیرونی، باید به عواملی نظیر شدت نور، درجه پخش نور و روش نصب توجه کرد.

المان ها

محوطه سازی و طراحی منظر برای دستیابی به آرامش انسان در طبیعت، متشکل از عناصر و المان های گوناگونی است و چیدمان این المان ها در کنار یکدیگر به علم و تخصص کافی نیاز دارد با توجه به نیاز پروژه و خواست کارفرما المان های متفاوتی در محوطه سازی استفاده می شود که در آن میان می توان به عناصری چون آلاچیق، پرگولا، آبنما، برکه، استخر، نهر، فضای نشیمن، کف سازی، نورپردازی و … اشاره کرد.

مراحل اجرای محوطه سازی

    • مرحله اول : بازدید پروژه و ملاقات با کارفرما
    • مرحله دوم : تهیه نقشه اولیه ( شمال نقشه، همسایگی ها، محل ورودی ها و … )
    • مرحله سوم : تجزیه و تحلیل ( توپوگرافی، سایه اندازی، جهت باد، دمای منطقه، میزان بارش، عوامل طبیعی داخل و خارج سایت )
    • مرحله چهارم : کانسپت و ایده طراحی بر اساس نظرات کارفرما و بررسی های صورت گرفته
    • مرحله پنجم : طراحی معماری و برآورد هزینه اجرایی
    • مرحله ششم : ارائه طرح دو بعدی، سه بعدی و توافق نهایی با کارفرما
    • مرحله هفتم : تهیه نقشه های اجرایی
    • مرحله هشتم : اجرای محوطه سازی

محوطه سازی فضای سبز | انواع محوطه سازی فضای باز

محوطه سازی و طراحی فضای سبز توسط تیم متخصص و کارشناسی انجام می شود . طرح پیشنهادی به صورت پلان و تصاویر سه بعدی به کارفرما ارائه شده و در آن تمام جانمایی و دسترسی ها مشخص می گردد، تمام جزئیات طرح با همراهی افراد کاملا متخصص در کارگاه تولید و در سایت پیاده سازی می شود . با توجه به دانش معماری، علم به تکنولوژی روز و شناخت کامل و صحیح از کلیه مصالح مورد نیاز، ساخت تمام المانها ( آلاچیق، آبنما، استخر و … ) با توجه به سلیقه کارفرما و نیاز پروژه امکان پذیر بوده و هیچ محدودیتی در طراحی و اجرا وجود ندارد.

پس از اجرای فعالیت های عمرانی و آماده سازی بستر کار، کاشت و پیاده سازی فضای سبز با توجه به انتخاب هوشمندانه متخصصان انجام می شود و در انتها ، خدمات نگهداری فضای سبز با توجه به شرایط آب و هوایی در تمام فصول سال توسط کارشناسان صورت می گیرد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

از ایده تا اجرا با نوآوران اثر

برای مشاهده و فضا سازی بهتر محوطه خود، کافی است که کاتالوگ ما را دانلود و مشاهده نمایید

ایجاد یک فضایی رویایی

شما عزیزان با مشاوره رایگان نوآوران اثر که توسط معماران حرفه ای و مجرب در زمینه دکوراسیون داخلی و فضای باز انجام می  شود. می توانید فضایی کاملا متفاوت و لاکچریی را برای خود و خانواده تان ایجاد نمایید

نمونه پروژه های محوطه سازی

برخی از پروژه های کار شده محوطه سازی مجموعه نوآوران اثر که همگی دارای کیفیت عالی  و طراحی منحصربفرد می باشد.

سوالات متداول

دانش طراحی و ساماندهی محوطه، برای دست یابی به اهداف مختلف را محوطه سازی یا همان لند اسکیپ می گویند.

برقراری تعادل میان المان های به کار رفته شده، حفظ تمرکز، سادگی در نهایت زیبایی، استفاده از ریتم و خط در طراحی، انسجام و یکپارچگی طرح، استفاده از رنگ بندی مناسب

پوشش گیاهی، خاک مناسب برای کاشت گیاهان، استفاده از آب، کف سازی و مسیرهای پیاده، مصالح به کار رفته شده، نورپردازی محوطه، المان های موجود در طرح